מפגשים
             מרכז לרפואה משלבת
 

 

להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 



מונה:

שיתוף
FacebookTwitter

דף הבית >> תגר בנימין >> מידע בנושאי בריאות ורפואה סינית >> תזונה >> תוספי מזון >> ברזל וחסר ברזל
 
כיצד מומלץ לקחת תוספי ברזל?

על-מנת להגביר את הספיגה מומלץ –
  1. לקחת את התוסף על בטן ריקה (שעה לפני האוכל או שעתיים לאחר האוכל)
  2. לא לקחת יחד עם תוספי סידן, סותרי חומצה, תכשירים אנטיביוטיים שונים, הורמוני תריס חלופיים
  3. לקחת עם ויטמין C
במקרים בהם הברזל גורם לתופעות לוואי, אפשר לנסות –
  1. לקחת במנות קטנות ותכופות יותר
  2. להתחיל במינון נמוך ולהעלות בהדרגה
  3. להחליף לתכשיר מסוג אחר
  4. לקחת עם או לאחר האוכל
  5. לקחת לפני השינה
מהן תופעות הלוואי השכיחות בזמן נטילת תוספי ברזל?

תופעות הקשורות למע' העיכול – עצירות, שלשולים, בחילות, כאבי בטן; צואה כהה מאוד

תכשירי ברזל המכילים ברזל מסוג iron (iii)-hydroxyde polymaltose complex (למשל – Ferripel-3 ו-Ferrifol) גורמים בד"כ לפחות תופעות לוואי, אך בחלק מהמטופלים/ות הם אינם יעילים

באילו מצבים לא מומלץ לקחת תוספי ברזל?
  1. המוכרומטוזיס ראשונית
  2. כיב קיבה/תריסריון
  3. דלקת מעי דק
  4. דלקת כיבית של המעי הגס
מה המינון היומי המומלץ לצריכת ברזל?

מניעת חסר ברזל ואנמיה –
  1. גברים (גיל 19 ואילך) – 8 מ"ג ליום
  2. נשים – (א) גילאי 19-50 – 18 מ"ג ליום; (ב) גיל 51 ואילך – 8 מ"ג ליום; (ג) הריון – 27 מ"ג ליום; (ד) הנקה – 9 מ"ג ליום
טיפול באנמיה של חסר ברזל במבוגרים –
  1. מינון טיפולי מקובל – 50-100 מ"ג, 3 פעמים ביום; במינונים נמוכים יותר משך הטיפול צפוי להתארך משמעותית
  2. תגובה טובה לטיפול – צפויה תוך 3 שבועות (עליית המוגלובין)
  3. משך הטיפול – בד"כ 3-6 חודשים, תלוי בחומרת הבעיה
אילו מזונות עשירים בברזל?

מזונות מהחי – זמינות ביולוגית גבוהה של הברזל; בשר, עוף ודגים
מזונות מהצומח – לחמים ודגני בוקר מועשרים בברזל, עדשים, שעועית, ירקות ירוקי עלים (למשל, תרד), צימוקים, משמשים, שזיפים מיובשים

אילו מרכיבי תזונה פוגעים בספיגה של ברזל?
  1. תזונה צמחונית/טבעונית
  2. מזונות עשירים בסידן
  3. מזונות המכילים פיטאטים – קטניות, דגנים מלאים
  4. חלבון סויה
  5. משקאות המכילים חומצה טאנית – תה, קפה, יין אדום
 

חסר ברזל

מהם הגורמים העיקריים לחסר ברזל?
  1. איבוד דם
  2. הפרעה בספיגה של ברזל במערכת העיכול
  3. צריכת ברזל לא מספקת
אילו קבוצות באוכלוסיה מצויות בסיכון מוגבר לחס ברזל?
  1. נשים בהריון (עלייה בנפח הדם)
  2. נשים בגיל הפריון (מחזור חודשי)
  3. צמחונים/טבעונים
מהם המציבים השכיחים יותר להפרעה בספיגת הברזל?
  1. מחלת צליאק (אי-סבילות לגלוטן)
  2. ניתוחי קיבה, כולל קיצור קיבה
  3. כיב קיבה/תריסריון
  4. זיהום של החיידק הליקובקטר פילורי
  5. דלקת ניוונית (אטרופית) כרונית של הקיבה
  6. תרופות – סותרי חומצה, חוסמי H2  (למשל, פמוטידין), מעכבי משאבות מימן (למשל, אומפרדקס), שימוש כרוני בתרופות נוגדות-דלקת שאינן סטרואידליות (למשל, איבופרופן) או באספירין, תוספי אבץ או מנגן
מהם המצבים השכיחים בהם נגרם איבוד דם?
  1. דימום וסתי כבד
  2. מחלות מעי דלקתיות
  3. פוליפים או סרטן במעי הגס
  4. תולעים מסוג Hookworm במעיים
  5. דלקת קיבה שחיקתית (ארוזיבית)
  6. ריבוי תרומות דם
  7. תרופות – נוגדי-דלקת שאינם סטרואידליים (למשל, איבופרופן), אספירין, קומדין
 

כל הזכויות על כל התכנים באתר שמורות לקליניקת 'מפגשים'. אין להעתיק או לעשות כל שימוש בתכנים המצויים באתר מבלי לקבל אישור מראש!

Add to Favorites  |  Make Us Your Home Page  |  Site Map  |  Contact Us [Top]
לייבסיטי - בניית אתרים